activiteit thema voeding

* Experimenteel brood bakken *

Tijdens deze activiteit ga je zelf brood bakken en ga je experimenteren met de ingrediënten. Smakelijk!

 6-12 jaar   3 uur

benodigdheden

Benodigdheden voor het standaardbrood (= bruin brood)

  • 500 gr tarwemeel
  • 250 à 300 ml lauw water
  • 20 g gist
  • 8 g zout
  • 6 g suiker
  • 15 g boter (kamertemperatuur)
     

Aangezien we tijdens deze activiteit broden met elkaar gaan vergelijken, (9 soorten) is het noodzakelijk dat er van alle ingrediënten voldoende hoeveelheden voorzien zijn. De receptfiches voor de experimentele broden zijn te downloaden via de pdf. 

bron

Deze workshop werd ontwikkeld in het kader van het EWI-project "Etenschappen".

download de fiche

verloop

Belang van ingrediënten

Of je brood al dan niet lekker smaakt hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is alvast de hoeveelheid gist die wordt toegevoegd. Zonder gist zal het deeg niet rijzen, teveel gist doet het deeg verzuren. Daarnaast speelt ook de meelsoort en de manier van kneden een belangrijke rol. Tijdens deze activiteit experimenteren we met: de hoeveelheid gist, suiker, boter, zout, de meelsoort, de rijstijd, kneedtijden en baktijden. 

Om onze experimentele broden te vergelijken met een standaard wordt in groep eerst een standaardbrood gemaakt. De verschillende stappen worden overlopen zodat de leerlingen vervolgens zelfstandig te werk kunnen gaan met hun eigen receptfiche.

Standaardbrood

  • Doe de bloem in een grote kom met aan één buitenrand de boter en suiker, en aan de andere buitenrand het zout. Maak een putje in de bloem met daarin de gist en giet daar het lauw (tot warm) water in.
  • Maak met je vingers het gistblokje fijn tot er een gistpapje ontstaat. Voeg nog wat water toe en meng het papje geleidelijk aan met de bloem
  • Meng telkens wat water bij en kneed alles tot je een zachte, elastische deegmassa bekomt, die niet meer kleeft. Draai het deeg steeds en druk het met de muis van je hand van je af
  • Kneed het deeg ± 15 min met rollende bewegingen tot de massa glad en goed rekbaar is. Dek dan af met plastiekfolie en een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg afgedekt rusten op een warme plaats (kamertemperatuur, niet op de radiator!) tot het luchtig is en het volume verdubbeld is. Deze eerste rijs (de voorrijs) duurt ongeveer 10 minuten
  • Haal het deeg uit de kom en sla éénmalig met de vlakke hand op het oppervlak om de luchtbellen te verwijderen. Vervolgens kunnen we de deegbol in vorm brengen. Strooi wat bloem op de werktafel en rol het deeg op tot een mooie ronde deegbol, leg deze nadien op de ingevette bakplaat. Laat het opnieuw 30 min afgedekt rusten (tweede rijs) vooraleer het in de oven gaat. Verwarm de oven voor op 180 à 200 °C
  • Bak de broden 30 à 35 minuten tot een mooie lichtbruine korst ontstaat

Experimenteer en vergelijk

Verdeel de groep in groepjes om de verschillende soorten brood te maken. De experimentele broden worden achteraf vergeleken met het bruine standaardbrood.

  • Wit brood
  • Rooge brood
  • Bruin brood zonder suiker en zonder boter
  • Bruin brood zonder gist
  • Bruin brood met veel gist
  • Bruin brood zonder zout
  • Bruin brood met veel zout
  • Bruin brood zonder rijzen onmiddellijk de oven in