activiteit thema natuur

* De zon, de Aarde en de maan *

Klaar voor een reis door het zonnestelsel? Ontdek hoe de zon, de maan en de Aarde ten opzichte van elkaar staan.

 3-6 jaar   1,5 uur

benodigdheden

  • Kleurplaten zon
  • Kleurplaten Aarde
  • Kleurplaten maan
  • Splitpennen
  • Scharen
  • Stiften
  • Lijm
  • Voorbeeld knutselwerk

bron

Deze activiteit werd ontwikkeld voor het sport-wetenschapskamp “De Ruimte” door Julie Ghyselinck (stafmedewerker wetenschapscommunicatie HOGENT). Kleurplaat aarde: https://www.pinterest.com/ Keurplaat zon: https://www.kinderwoorddienst.nl/ Kleurplaat maan: https://www.pinterest.com/

download de fiche

verloop

Inleiding

In deze workshop neem je de kinderen mee op een reis door het zonnestelsel. Door creatief aan de slag te gaan komen de kinderen meer te weten over de stand van de Aarde, de zon en de maan ten opzichte van elkaar.

Verloop van de workshop

Inleiding

Deze workshop kan je inleiden door in dialoog te gaan met de kinderen. Vraag hen wat ze ’s avonds – als het buiten donker is – zien als ze naar boven kijken (de maan) en waarom ze de maan enkel zien als het donker is. Leg uit dat je soms ’s morgens vroeg de maan ook nog kan zien door de stand van de maan, de Aarde en de zon.

De maan doet er een maand over om rond de Aarde te draaien. De Aarde draait dan op zijn beurt weer rond de zon – dat duurt een jaar. Je ziet de maan alleen als ze licht van de zon opvangt. Afhankelijk van waar de maan staat, zie je ze dus wel of niet, of slechts een stukje ervan.

Om dit te verduidelijken gaan we een knutselwerkje maken. Maak op voorhand zelf een voorbeeld, dit kan helpen om bovenstaande uitleg visueel voor te stellen.

Knutselwerkje

Ga samen met de kinderen aan de slag. Laat de kinderen nadenken over welke kleuren de zon, de maan en de Aarde hebben. Daarna kunnen ze de kleurplaten inkleuren. Knip de kleurplaten vervolgens uit en bevestig aan elkaar.

Aandachtspunten en tips

De kleurplaten die nodig zijn voor het knutselwerkje kan je verkrijgen door de fiche te downloaden.