Tijdens deze activiteit ga je zelf brood bakken en ga je experimenteren met de ingrediënten. Smakelijk!
6-12 jaar 3 uur
Benodigdheden voor het standaardbrood (= bruin brood)
Aangezien we tijdens deze activiteit broden met elkaar gaan vergelijken, (9 soorten) is het noodzakelijk dat er van alle ingrediënten voldoende hoeveelheden voorzien zijn. De receptfiches voor de experimentele broden zijn te downloaden via de pdf.
Deze workshop werd ontwikkeld in het kader van het EWI-project "Etenschappen".
download de ficheOf je brood al dan niet lekker smaakt hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is alvast de hoeveelheid gist die wordt toegevoegd. Zonder gist zal het deeg niet rijzen, teveel gist doet het deeg verzuren. Daarnaast speelt ook de meelsoort en de manier van kneden een belangrijke rol. Tijdens deze activiteit experimenteren we met: de hoeveelheid gist, suiker, boter, zout, de meelsoort, de rijstijd, kneedtijden en baktijden.
Om onze experimentele broden te vergelijken met een standaard wordt in groep eerst een standaardbrood gemaakt. De verschillende stappen worden overlopen zodat de leerlingen vervolgens zelfstandig te werk kunnen gaan met hun eigen receptfiche.
Verdeel de groep in groepjes om de verschillende soorten brood te maken. De experimentele broden worden achteraf vergeleken met het bruine standaardbrood.